magasinet-rus.dk

Forside Synspunkt Behandling Statsheroin - en absurd tankegang

Statsheroin - en absurd tankegang

Udskriv

Kemi er ikke løsningen på de udstødtes problemer. Gennem årene har der med jævne mellemrum været talt om at indføre gratis heroin, kaldet “statsheroin”, til de hårdest belastede narkomaner.

Meget tyder på, at der nu er ved at være politisk flertal for ideen om statsheroin. I sommerens løb har Dansk Folkeparti nemlig meldt ud, at partiet er enige med den samlede politiske opposition om, at man bør gå i gang med et forsøg.

Også blandt behandlere har der længe været interesse for at afprøve statsheroin. Man henviser til forsøgsordninger fra udlandet, som angiveligt viser, at lægeordineret heroin kan give et markant sundhedsløft og forhindre dødsfald blandt narkomaner. I Holland har man oven i købet fremført, at samfundet sparer 100.000 kroner for hver narkoman, der kommer i heroinbehandling.

Kemi ændrer ikke menenskelgi adfærd
Men det er da en fuldstændig absurd politisk tankegang at tro, at man kan ændre menneskelig adfærd gennem kemi. Adfærd ændres gennem medmenneskelighed, rummelighed og viden om, hvad der får et menneske til at blive misbruger, hvis vi ønsker at give de hårdest belastede narkomaner et tilbud, vi kan være bekendt.

Problemet er jo, at disse narkomaner er så udstødte, at de har brug for heroin-suset for at kunne holde det ud. Samtidig er de så “skæve”, at de ikke kan hjælpes på almindelig vis, fordi de konstant er i konflikt med de snævre normer, der gælder; især i byerne.

Tilholdssteder rundt om i byen
Hvis vi virkelig vil hjælpe disse dårlige udstødte stofmisbrugere, så lad os lave tilholdssteder rundt om i byen, så de slipper for bl.a. at skulle fikse i baggårde, porte og kældergange. Opholdsteder, hvor vi møder stofmisbrugeren på deres betingelser med mulighed for at kunne give dem et bruse-bad, vaske deres tøj og sidst, men ikke mindst, en snak om, hvilke behov de har.

Og hvordan med en bolig? Det er da interessant, at vi i verdens rigeste land ikke kan skaffe vores dårligst fungerende borgere en bolig på deres betingelser. Lad os møde vores skæve borgere med skæve tiltag baseret på medmenneskelighed, ikke kemi.

Vist interesse
Når de udenlandske undersøgelser viser, at det virker med statsheroin, kan det lige så vel være, fordi man i forsøgene netop møder narkomanerne på en anden måde. Man har vist dem interesse, taget dem indenfor blandt andre mennesker og givet dem omsorg.

Mon det så er kemien, der virker – eller er det medmenneskeligheden?