magasinet-rus.dk

Forside Alkoholkultur Forskning og Undersøgelser Flere og flere får skrumpelever

Flere og flere får skrumpelever

Udskriv

SDU-forsker frygter boom, når friværdi-drankerne får skrumpelever

Forskeren Annette Dam Fialla fra Syddansk Universitet har netop forsvaret sin ph.d-afhandling om skrumpelevers udbredelse of patofysiologi. I magasinet Ny Viden advarer hun om, at antallet af patienter med sygdommen vil vokse i løbet af de næste ti år - og at det især vil være blandt helt almindelige mennesker, der kan lide et glas god rødvin og som ikke er klar over, at de både har udviklet et alkoholproblem og en skrumpelever. Det er de velstillede danskere, eller som Annette Dam Fialla kalder dem: friværdi-drankerne. Til Ny Viden siger hun:

– Det er ikke kun bumsen på bænken, der drikker guldøl dagen lang. Vi ser flere og flere almindelige, pæne borgere, der får skrumpelever på grund af for meget alkohol. Det er de velbjærgede danskere med høj social status og god økonomi: Det er direktøren, afdelingschefen eller den hjemmegående husmor. Hver aften åbner de en flaske rødvin eller oven i købet en boks med tre liter for at stresse af eller hygge sig. Lige nu går det meget godt, men det gør det ikke om ti år, siger Annette Dam Fialla og tilføjer, at det er en gruppe, der er svær at nå med sundhedskampagnerog advarsler.

– Selvom mange mennesker har et overforbrug og drikker mere end sundhedsstyrelsen anbefaler, føler de sig ikke som alkoholikere. Problemet er bare, at de ER alkoholikere og dermed i risikozonen, siger Annette Dam Fialla.

Se hele artiklen i Ny Viden, nr. 2, 2011