magasinet-rus.dk

Forside Politik EU Alkohol og kræft til debat i EU

Alkohol og kræft til debat i EU

Udskriv

Europaparlamentarikere har for første gang nogen sinde debatteret alkohol og kræft.

 

Forbindelsen mellem alkohol og kræft blev for første gang nogensinde diskuteret blandt medlemmer af europaparlamentet, da interessegruppen MEPs Against Cancer i december 2010 holdt møde om emnet. Det skete, efter at den seneste årsrapport fra International Agency for Research on Cancer (IARC) i nøgne tal beskrev en sammenhæng mellem alkohol og kræft.

Banebrydende
Det socialdemokratiske parlamentsmedlem Christel Schaldemose kalder det banebrydende, at alkohol er på dagsordenen i forbindelse med kræft i europaparlaments-sammenhæng, men skyder på, at der er lang vej til den mærkning og afgiftspolitik, hun ønsker.
- Mødet i december var vigtigt, fordi det pointerede en klokkeklar sammenhæng mellem kræft og alkohol. Det var en øjenåbner for mange medlemmer af parlamentet, men det blev også tydeligt, at der er store kulturforskelle i Europa. Mange af deltagerne kom fra lande, der producerer vin, og for dem rammer det her både ind i nogle økonomiske og kulturelle interesser.

Forskning viser, at det er muligt at nedsætte antallet af blandt andet bryst-, hals- og tarmkræft tilfælde ved at reducere alkoholforbruget. Men spørgsmålet er ifølge Christel Schaldemose, om de europæiske parlamentarikere er villige til nedsætte kræfttilfældene på bekostning af alkoholforbruget.

Hellere lade folk dø tidligt
Christel Schaldemose oplevede modstanden mod mærkning af alkohol, da hun var med i et forsøg på at få alkohol ind under fødevarelovgivningen. I EU regnes alkohol ikke som en fødevare, men som et landbrugsprodukt, som ikke skal mærkes med en indholdsdeklaration.

- Det var helt umuligt, for der er ikke interesse for at mærke alkohol. Hverken med kalorieindhold eller om risikoen for kræft. Hvis man spørger de store vinlande Frankrig,

Forskning viser, at det er muligt at nedsætte antallet af blandt andet bryst-, hals- og tarmkræft tilfælde ved at reducere alkoholforbruget

Spanien og Italien, om de er villige til at gøre noget for at mindske alkoholforbruget, så tror jeg, de vil sige nej, fordi deres økonomi og identitet er bundet op på, at de er vinproducerende lande. Så vil de hellere lade folk dø tidligt.
Christel Schaldemose understreger, at hun ikke er ude efter at forhindre, at folk hygger sig med et glas vin en gang i mellem.

- Det er det systematiske overforbrug, der skaber problemer. Det kan og skal vi gøre noget ved på europæisk plan. Den første betingelse for, at vi som borgere kan agere, er, at vi har viden om problemet, og det har de færreste i dag.
Ifølge Christel Schaldemose er der et ønske både i EU-kommissionen og på embedsmandsniveau om at mindske europæernes store alkoholforbrug. Modstanden opstår, når det kommer til parlamentet og ministerrådet, fordi det der ramler ind i økonomiske og kulturelle interesser.

- Det er op ad bakke, men værd at kæmpe for, selv med bittesmå skridt. Så lad os starte med mere viden, genstandsgrænser og mærkning, og når vi er kommet i gang, kan det være, at vi er klar til at gå et skridt videre, for eksempel med afgiftspolitikker.

 

Fakta:
International Agency for Research on Cancer (IARC) er et agentur under Verdenssundhedsorganisationen, WHO. Læs mere om agenturet og dets forskning på www.iarc.fr