magasinet-rus.dk

Forside Alkoholkultur Forskning og Undersøgelser Hver sjette 15-årige drikker alkohol for at glemme problemer

Hver sjette 15-årige drikker alkohol for at glemme problemer

Udskriv

Sytten procent af de unge, der drikker alkohol, gør det enten for at blive muntret op eller for at glemme problemer, viser en ny undersøgelse.

Statens Institut for Folkesundhed har gennem flere år gennemført skolebørnsundersøgelser, som blandt andet har afdækket, hvor meget danske unge drikker. Den seneste undersøgelse kaster for første gang også lys over, hvorfor de unge drikker.
I Skolebørnsundersøgelsen 2010 har over halvdelen af eleverne i 9. klasse, som drikker alkohol, svaret, at de drikker, fordi det gør det sjovere at være sammen med andre eller for at blive fulde. Men som noget helt nyt , viser det sig, at knap 20 pct. af de 15-årige piger og 14 pct. af drengene, som drikker alkohol, siger, at de drikker for at blive muntret op eller glemme problemer.

Selvmedicinering
Sociolog og ph.d.-studerende ved Statens Institut for Folkesundhed Pernille Bendtsen var overrasket over tallene og finder dem bekymrende.

-Vi er vant til at se de unges forbrug som relativt uproblematisk, fordi de drikker for at have det sjovt, men nu ser vi, at alkohol i langt højere grad, end vi troede, bliver brugt til selvmedicinering blandt de unge, siger hun.

Flere drenge end piger svarer, at de drikker for at passe ind i en gruppe, og for at andre kan lide dem. Omkring hver syvende dreng drikker sommetider eller næsten altid for at passe ind i en gruppe, mens det kun er hver elvte pige, der svarer det samme.

Skal med i forebyggelsen
Tallene er så nye, så forskerne endnu ikke har nået at undersøge, om dem der drikker for at glemme adskiller sig fra de andre unge. Men på sigt kan det få betydning for forebyggelsen.

- De nye tal betyder, at vi måske skal til at medtænke i forebyggelsen, at der er en relativt stor gruppe unge, der drikker af helt andre årsager, end for at have det sjovt, siger Pernille Bendtsen.

Skolebørnsundersøgelsen 2010 er gennemført af Statens Institut for Folkesundhed. Den omfatter 4.922 elever på femte, syvende og niende klassetrin på et tilfældigt udsnit af landets skoler. Se hele undersøgelsen her.