magasinet-rus.dk

Forside Forebyggelse Forskning og Undersøgelser Klar sammenhæng mellem alkohol og brystkræft hos kvinder i menopause.

Klar sammenhæng mellem alkohol og brystkræft hos kvinder i menopause.

Udskriv

Et glas rødvin har en direkte effekt på risikoen for at udvikle brystkræft, særligt på kvinder i overgangsalderen, viser ny forskning

 

Tre ud af fire af alle danske kvinder har en genetisk sammensætning som betyder, at de groft sagt ikke kan tåle alkohol. Når disse kvinder kommer i overgangsalderen påvirkes niveauet af kvindelige kønshormoner i blodet - hormonspejlet - i en sådan grad, at kvinderne får større risiko for at udvikle brystkræft. Det konkluderer adjungeret professor ved DTU Nanotech Ulla Vogel efter flere års forskning i en netop offentliggjort artikel, som omtales i Videnskab.dk i dag.

Til Videnskab.dk siger Ulla Vogel:

- På baggrund af mine forskningsresultater vil jeg mene, at det var meget fornuftigt af Sundhedsstyrelsen, da de i 2010 skærpede tonen og ændrede anbefalingerne for, hvor meget alkohol kvinder maksimalt bør drikke, fra 14 til 7 genstande. For der er en klar sammenhæng mellem brystkræft blandt kvinder i overgangsalderen og alkohol.

En undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at 22 % af alle tilfælde af brystkræft hos kvinder i 2009 var alkoholrelaterede, så der er grund til eftertanke, siger Ulla Vogel:

- Særligt kvinder i overgangsalderen bør overveje at skrue deres alkoholforbrug ned til et absolut minimum.

Kilde: Videnskab.dk den 5. januar 2012