magasinet-rus.dk

Forside Politik National Upåklædte forbrugere

Upåklædte forbrugere

Udskriv

Reglerne om deklaration af fødevarer har været til debat mellem europæiske ngo’er, forbrugerorganisationer og WHO, siden de blev justeret af Europaparlamentet i 2011.

altFormålet med reglerne er at klæde forbrugerne på til at kunne træffe sunde valg på et informeret grundlag. Men: reglerne undtager alkohol fra varedeklaration, og det betyder, at forbrugerne fortsat går glip af information om tilsætningsstoffer og konserveringsmidler i de alkoholholdige drikkevarer.

Ilaria Passarani , som er chef for afdelingen for sundhed og fødevarer i den europæiske forbrugerorgansiation BEUC, forstår ikke prioriteringen.

- Hvorfor skal emballagen på en liter mælk eller frugtjuice vise ingredienser og næringsindhold, mens øl og whisky ikke behøver deklaration? Forbrugerne har ret til at vide, hvad de drikker, og alkoholholdige drikkevarer bør ikke behandles anderledes end andre drikke- og fødevarer. Det er nødvendigt med en komplet deklaration, der også dækker allergener, tilsætningsstoffer og konserveringsmidler, hvis vi skal hjælpe forbrugerne med at vælge, hvad og hvor meget de vil drikke, sagde hun ved et mødet ’What’s not on the Bottle, hvor paraplyorganisationen Eurocare satte fokus på de manglende deklarationer.

Generalsekretær Mariann Skar fra Eurocare fortæller, at et af formålene med mødet var at gøre de nye parlamentsmedlemmer opmærksomme på problemet.

- Forbrugerne har ikke mulighed for at tage informerede valg om alkohol. Det vil vi gøre noget ved, og vi vil sikre, at de nye parlamentsmedlemmer arbejder sammen med EU-Kommissionen om at rette op på denne fejl, siger Mariann Skar.

Læge Lars Møller, som er manager for WHO’s europæiske alkoholprogram, bakker Eurocare op. Han ser det også som en mangel, at alkoholprodukter ikke skal deklareres.

- Deklarering af alkohol er en uudnyttet mulighed for at klæde forbrugerne på til at tage sunde valg om deres alkoholforbrug, sagde han ved mødet i Bruxelles.