magasinet-rus.dk

Forside Politik Øvrige lande Skotland vil være forsøgskanin

Skotland vil være forsøgskanin

Udskriv

En retssag ført af alkoholproducenter forhindrer implementeringen af minimumspriser i Skotland. Dybt udemokratisk, mener læge og forsker.

Edingburgh om aftenen

- Loven om minimumspriser er på ferie i EU, og når den kommer tilbage, fortsætter vi arbejdet. Vi har en rigtig god sag, for vi har gjort vores arbejde grundigt og dokumenteret, at vi har at gøre med en reel trussel mod sundheden, og at prisregulering er måden at tackle det på. Vi har vist, at afgifter ikke løser problemet, og at indsatsen er proportionel med udfordringen. Vi har fremført virkelig gode argumenter og ser frem til afgørelsen, så vi kan komme videre med politikken, remser Donald Henderson nøgternt op.

I trit med loven Med loven om minimumspriser har Skotland for første gang gjort brug af artikel 36 i Lissabontraktaten, som tilsiger, at man af hensyn til folkesundheden kan sætte visse begrænsninger for den fri handel, og det er det, retssagen handler om. Sammenslutningen af skotske whisky-producenter hævder at minimumspriser vil være konkurrenceforvridende, blandt andet fordi de vil skabe ulige vilkår for eksport for de skotske producenter.

- Det, industrien har sagt offentligt, er, at minimumsprisen ikke vil virke blandt dem, der drikker mest, og desuden at loven er i strid med den europæiske lovgivning om fri handel. Begge dele er helt forkert, siger Donald Henderson, som mener, at artikel 36 gør, at den skotske regering har retten på sin side.

- Vi ønsker ikke andet end at få lov at afprøve denne politik, som er demokratisk vedtaget, og som vi tror fuldt og fast på er den brik, der mangler i vores indsats for at forebygge det stigende antal alkoholrelaterede indlæggelser, vi oplever i Storbritannien. Alkoholproducenterne siger, at de ønsker politikker, der er målrettet mod mennesker med alkoholafhængighed, og vi vil gerne være dem, der afprøver, om minimumspriser kunne være sådan en politik, siger Donald Henderson.

Udfordrer demokratiet
Den engelske læge Nick Sheron, som sad med i den arbejdsgruppe, der udviklede princippet med minimumspriser, mener, at retssagen demonstrerer, hvor stor magt de store alkoholproducenter har.

- Det er værd at bemærke, at minimumspriser på alkohol var et af hovedpunkterne, som Det Skotske Nationalparti gik til valg og vandt en overvældende sejr på. Derfor er det dybt, dybt udemokratisk, når alkoholindustrien udfordrer politikken. De går imod det skotske folk, og deres begrundelse er, at politikken kan skade deres eksportmarkeder. Det er virkelig bemærkelsesværdigt, siger Nick Sheron.