magasinet-rus.dk

Forside Synspunkt Rusmiddelkultur Vi er på vej mod en sundere alkoholkultur

Vi er på vej mod en sundere alkoholkultur

Udskriv

 

altOpgørelser taler deres tydelige sprog: Overordnet er alkoholkulturen i Danmark i ændring. Vi kan se, at udviklingen har taget et vendepunkt. Vi drikker mindre alkohol per indbygger. Når vi ser på en gruppe som de unge 15+, kan vi også se, at udviklingen er vendt. Målet er nu at forstærke den positive udvikling, der er i gang. På trods af udskejelser i Dyrehaven blandt nystartede unge i gymnasierne, der sendte mange til udpumpning på sygehus, er vi på vej mod en sundere alkoholkultur. Og her skal Alkohol & Samfund både afdække og understøtte. Afdækningen er senest sket med gymnasierapporten. Dokumentationen viser, hvor fuldstændig absurd en rolle alkohol spiller i forbindelse med annoncering af fester på ungdomsuddannelserne. Det understøttende skal være, at vi spiller med og får bolden til at rulle hurtigere i den rigtige retning.

Vi skal have debatten ind bag Christiansborgs tykke mure. Politikerne må forstå, at hvis de vil understøtte den positive udvikling, så handler det om at få justeret afgiftspolitikken. Indtægterne fra salg af alkohol må ikke stå over danskernes sundhed. Hensynet til problematikken omkring grænsehandelen må ikke være en hellig ko.

Sagt lige ud: Spiritus, vin og øl er for billigt i Danmark. Eksempelvis gider mange danskere ikke længere slæbe en flaske spiritus med hjem fra charterferien. Den samme flaske er lige så billig at købe i det lokale supermarked.

Tilgængelighed er også et område, hvor politikerne bør tage fat. Hvorfor skal det eksempelvis være muligt at købe alkohol på salgssteder som tankstationer?

Reklamer og sportens verden er et andet område, hvor politikerne med reguleringer kunne være med til at hjælpe den positive udvikling omkring alkohol yderligere på vej. For 30 år siden blev sport og alkohol ikke blandet sammen. Nu ser vi store bryggerier dominere på spillertrøjer, og omkring kampene bliver der på TV reklameret for diverse alkoholprodukter.

Politikerne bør tage ansvar. Afgiftsskruen og tilgængelighed er to elementer, hvor de her og nu kan regulere, men vi skal også som samfund kigge på behandlingssiden, hvor der er behov for at opruste, så flere med et alkoholproblem kommer i behandling.

Vi får i Danmark omkring 10 pct. i behandling af dem, der har et alkoholproblem. Her skal vi blive meget bedre til at løfte den opgave, så flere kommer i behandling. Alkohol & Samfunds Respekt-kampagne i samarbejde med TrygFonden viser gode resultater efter de første år, men det er vigtigt, at politikerne både lokalt og på landsplan forstår, at behandlingsområdet skal opprioriteres.

Og hvis politikerne virkelig vil på omgangshøjde med tendenserne til en positiv udvikling i alkoholkulturen og et faldende alkoholforbrug, burde de udvise mod og handlekraft og vedtage en national handlingsplan for hele alkoholområdet.
Udviklingen på alkoholområdet går i den rigtige retning, så der er ingen grund til berøringsangst fra politisk hold. Danskerne er med på at få skabt en sundere alkoholkultur.