magasinet-rus.dk

Forside Politik National Sundhedsministerens gyldne mulighed

Sundhedsministerens gyldne mulighed

Udskriv

 

Jakob Axel Nielsen har fået en unik chance for at øge folkesundheden. Og danskerne vil være med.

Selvom Forebyggelseskommissionens forslag til reguleringer på alkohol området tilsyneladende ikke vakte stor jubel hos sundhedsministeren, er der grund til optimisme.

Det mener i al fald generalsekretæren for alkoholpolitisk Landsråd, Johan Damgaard Jensen. Han tror, at sundhedsminister Jakob Axel Nielsen er alt for pessimistisk i sin bedømmelse af, hvad danskerne vil være med til.

Bange for at regulere
- Sundhedsministeren har i et tv-interview sagt, at han er bange for at tabe hele forebyggelsesprojektet på gulvet, hvis han fremturer med reguleringer på alkohol området, og at danskerne så ikke vil tage ham alvorligt.

Men den gode nyhed er, at danskerne gerne vil have hjælp til at træffe de sunde valg, også på alkoholområdet, siger Johan Damgaard Jensen.

Han henviser til en undersøgelse om danskernes holdning til forebyggelse, som Trygfonden og mandagmorgen gennemførte i 2008. Undersøgelsen viste, at danskerne godt ved, at den personlige viljestyrke til at træffe sunde valg ikke altid er nok, hvis omgivelserne arbej der mod de gode viljer. Undersøgelsen viste også, at forslaget om en øget aldersgrænse blev støttet af 2/3 af de adspurgte.

Træde frem som minister
- Kommissionens arbejde har givet sundhedsministeren en gylden mulighed for at træde frem som en minister, hvor fagligheden er i højsædet.

Han kan sætte gang i den lovgivning, som vil gøre det nemmere for kommunerne at løfte opgaven, siger Johan Damgaard Jensen.

Fakta

Forebyggelseskommisionens forslag til regulering og forebyggelse på alkoholområdet:

  1. Aldersgrænsen for salg af alkohol til unge hæves fra 16 til 18 år. Håndhævelsen af aldersgrænsen skærpes.
  2. Uddannelsesinstitutioner skal udarbejde en alkoholpolitik, som offentliggøres.
  3. Der indføres forbud mod kommerciel reklamering for alkohol i alle medier.
  4. Kommunerne anvender bevillingsnævnenes mulighed for at reducere tilgængeligheden af alkohol på udskænkningssteder, særligt i boligkvarterer og nær uddannelsesinstitutioner.
  5. Der udarbejdes en godkendelsesordning for alkoholbehandlingstilbud.
  6. Det generelt høje kendskab til genstandsgrænserne fastholdes gennem kampagner, og kendskabet til sundhedsskadelige effekter skal øges og målrettes sårbare grupper.