magasinet-rus.dk

Forside Behandling

Behandling

Alkoholproblemer skal ikke være noget særligt

Udskriv

Faxe Kommunes tilgang til alkoholproblemer er baseret på åbenhed og synlighed. Det har medvirket til, at langt flere end tidligere søger i ambulant alkoholbehandling.

 

- Vi mangler viden

Udskriv

Bent Nielsen, overlæge og professor i psykiatri ved Odense Universitetshospital, ser de nationale kliniske retningslinjer til håndtering af psykisk syge med alkoholproblemer som et stort skridt fremad. Han peger dog samtidig på, at der mangler faglig viden, når det gælder om at hjælpe den store gruppe af borgere, der har såvel en psykisk lidelse som et alkoholproblem.

 

Gratis behandling er ukendt for de fleste

Udskriv

Respekt-kampagnen 2016 blev en succes. Alligevel er der lang vej hjem, idet danskerne fortsat i stort tal ikke er klar over, at de i snart mange år har haft ret til gratis alkoholbehandling.

 

Kompetenceløft til alkoholbehandlere

Udskriv

Grunduddannelse har givet nyansatte alkoholbehandlere i kommunerne et tiltrængt kompetenceløft. Effekten er dog ikke dokumenteret, og ikke alle kommuner er med.

 

Kan socialtilsynene klare alkoholbehandlingen?

Udskriv

Professor Ulrik Becker frygter, at socialtilsynene ikke er fagligt klædt på til at varetage tilsynet med alkoholbehandlingen. Socialstyrelsen deler ikke hans bekymring.

 

Flere ringer på egne vegne

Udskriv

Opkald fra hele landet – flest kvinder tager anonymt kontakt med en rådgiver på Alkolinjen for at få hjælp.

 

Vista Balboa i Odense: En oase for psykisk syge misbrugere

Udskriv

Værested har udviklet en model for behandling af såvel sindslidelser som misbrug, der viser gode resultater og er billig i drift.

 

VAMiS i Aalborg: Et vellykket supplement

Udskriv

VAMiS – Videnscenter for Afhjælpning af Misbrugsproblemer blandt psykisk syge og borgere med nedsat psykisk funktionsevne – har i Aalborg Kommune opnået gode resultater med en gruppe borgere, der ikke evner at profitere af den traditionelle misbrugsbehandling.

 

Forældrene skal inddrages

Udskriv

Behandling af børn fra misbrugshjem skal involvere forældrene. Det er hovedbudskabet fra det ekspertudvalg, som har været med til at udforme ansøgningskriterierne i en ny pulje fra Socialstyrelsen.

 

Når de gamle drikker for meget

Udskriv

Da et pilotprojekt med særlig fokus på alkohol og ældre sluttede for et par år siden, ansatte Silkeborg Kommune efterfølgende en alkoholsygeplejerske og en alkoholforebygger. Formålet er at fremme både behandling og forebyggelse over for ældre og andre sårbare borgere med alkoholmisbrug.

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL